Lukeminen, TV, videot, harrastukset, pelit...
Digitaitojen harjoittelu voi olla hauskaa, vaikka tärkein tavoite olisikin kyky asioida itsenäisesti digitalisoituneessa yhteiskunnassamme. Tältä sivulta löydät linkkejä kevyempiin aiheisiin, kuten kirjojen ja lehtien lukeminen, TV, videot, musiikki, pelit, harrastukset ja paljon muuta.
Tabletin ja älypuhelimen käytön yksi tärkeimpiä taitoja on kosketusnäytön käyttö. Alla olevaan sisältöön ja peleihin tutustuminen kehittää tätä taitoa vaivihkaa, samalla kun se toivottavasti tuo hymyn huulillesi ja antaa kiinnostavia puheenaiheita yli sukupolvien.
Pääset linkeistä eteenpäin koskettamalla linkin nimeä.
Runo "Uusi tabletti"
Koskettamalla alla olevaa kuvaa, pääset katsomaan videon hartolalaisen Aune-Kyllikki Pyykön runosta, "Uusi tabletti". Ehkä se innostaa sinua tai läheistäsi "Avaamaan akkuna netin ihmeelliseen maailmaan, yhä suurempaan ja suurempaan..."
Sähköisten kirjojen ja äänikirjojen lainaaminen kirjastoista
Kaikki kunnat: e-Kirjastot
- Ohje: Avaa yläriviltä "Valitse kirjastosi" - valitse Lumme (Pertunmaa) tai Lastu (Hartola) - Valitse kirja - Valitse "Avaa aineisto" - Syötä kirjastokortin numero ja pin-koodi.
Kärkölä: Lastu-kirjastot
Lehdet
Suurella osalla lehdistä on luettavan ilmaisia juttuja nettisivuilla. Voit myös tilata itsellesi koko lehden maksullisena netissä.
Hollolan sanomat (Seutu nelosten sivuilta)
TV ja videot
Yle Areena - Yle Areenalle on oma sovellus, jonka voit ladata tästä)
YouTube - YouTubesta löydät videoita aiheesta kuin aiheesta. Etsi vaikka lempiartistisi musiikkivideoita.
Ruuanlaitto ja leipominen
Netistä löydät reseptejä helposti esimerkiksi puhehaun avulla. Tässä joitakin linkkejä reseptisivuille.
Sää
Pelit
Papunet -pelisivut - helppokäyttöinen sivusto pelejä etenkin niille, joilla on aistien kanssa haasteita
Musiikki
YouTube - voit hakea haluamaasi artistia koskettamalla suurennuslasin kuvaa ja syöttämällä artistin nimen.
Sukututkimus
Sukututkimus tarkoittaa sukulaisuussuhteiden selvittämistä ja henkilöhistoriallista tutkimusta asiakirjojen, muistitietojen ja esineiden avulla.
Sukututkimus kannattaa aloittaa haastattelemalla vanhimpia sukulaisia kirjoittamalla samalla ylös suvussa esiintyviä nimiä, paikkoja, muuttoja sekä suvun tarinaa. Kannattaa myös selvittää (suomen sukututkimusseuran sukuhakemistosta), olisiko joku jo tehnyt tutkimusta suvustasi. Omaan sukututkimukseensa voi liittää myös vanhoja kirjeitä, valokuvia, kauppakirjoja tai muita dokumentteja. Sukututkimuksesta voi jokainen tehdä aivan oman näköisen, ja sellaisen voi tehdä myös nykyajassa olemassa olevista sukulaisista (heidän suostumuksella).
Satoja vuosia vanhoja tietoja sukulaisista on saatavissa vaihtelevasti eri paikkakuntien kirkollisista lähteistä 1690 -luvulta aina 1800 luvun loppuun saakka. Joskus kirkonkirjat ovat tuhoutuneet kirkon tulipalossa, ja silloin sukututkimus voi tietysti vaikeutua. Sukututkimus vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta sekä aikaa, mikäli haluaa edetä siinä pitkälle.
Sukututkimuksessa tarvitaan aina tutkittavan edesmenneen sukulaisen lähtötiedot.
1. Tarkka nimi
2. Syntymäaika
3. Syntymäpaikka
Jos jokin näistä on puutteellinen, voi lähtötietoja tiedustella
Netissä on valtavasti historiallista aineistoa nykyisin saatavilla . Myös kirjastoista on lainattavissa monia oppaita sukututkimuksen avuksi.
Tässä linkkejä sukututkimuksessa hyödyllisille sivuille:
Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys
Valokuvaus ja kuvankäsittely
Kuvien selailu netissä
Netissä voit harrastaa valokuvien katselua helposti. Sano tai kirjoita hakusana Google-hakuun halumastasi aiheesta. Tässä ohjeet
- Puhu tai kirjoita hakuasana: Esimerkiksi "Kauneimmat puutarhat", "Corvette 1965", "Kanarialinnun kuvia"
- Klikkaa haluamaasi kuvaa tai kosketa ylhäällä "Kuvat" otsikkoa ja sitten kuvaa
- Voit siirtyä seuraavaan kuvaan pyyhkäisemällä näytöllä oikealta vasemmalle.
- Takaisin edelliseen kuvaan pääset pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle.
Kuvia eri aiheista
Lintuja: lintukuva.fi
Puutarhoja: maailman kauneimmat puutarhat, avoimet puutarhat
Autot: Retroauto.fi (vanhoja autoja), Nettiauto (käytetyt autot)
Sodanajan kuvia: sa-kuva.fi
Kuvien ottaminen
Uudet tabletit ja älypuhelimat ovat myös erinomaisia kameroita. Voit saada tarkkoja kuvia ilman salamaakin.
Tabletin ja puhelinten käyttöohjeissa on tietoa, miten ottaa kuvia ja poistaa turhat kuvat. Samsung Tab A -mallissa kuvia otetaan "Kamera" sovelluksella" ja niitä katsellaan "Galleria" sovelluksella.
Kuvien muokkaaminen
Näille laitteille on saatavilla ilmaisia sovelluksia, joilla voit helposti muokata kuvia - laittaa kehyksia, parannella kuvaa, korostaa kohteita, lisätä tekstiä.Laitteissa on yleensä omissa kamera-sovelluksissa mahdollisuus muokata kuvia. Lisää säpinää kuviin saat ilmaisilla sovelluksilla.
Tässä linkki kuvankäsittelysovellukseen: Photo Editor - voit ladata tämän tabletillesi Play kaupasta (Android) tai AppStoresta (Apple)